Τσαπαρί ξένο

Το τσαπαρί είναι µια τεχνική που µπορεί να ψαρέψει όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά τους καλοκαιρινούς µήνες αποδίδει τα µέγιστα. Παραδοσιακός τρόπος ψαρέµατος, ο οποίος ξεκίνησε από την αρµατωσιά µε τα φτερά του γλάρου και εξελίχθηκε σε πολύπλοκες κατασκευές-κοσµήµατα.

Σκοπός της να προσελκύσει τα διάφορα ψάρια στα αγκίστριά µας και ας µην είναι δολωµένα, αφού αρκεί µόνο το «στόλισµα» των αγκιστριών και η κίνηση της αρµατωσιάς στο νερό, παρόµοια µε µικρό κοπάδι από ψαράκια που τρέχουν να σωθούν. Αυτή η κίνηση προσελκύει ιδιαίτερα τα κυνηγιάρικα και τα αφρόψαρα και τα ωθεί να επιτεθούν µε µανία.

Σαβρίδια, κολιοί, γόπες, κοκάλια, σκουµπριά είναι οι πλέον «πιστοί επισκέπτες» των τσαπαριών. Φυσικά δε λείπουν και οι εκπλήξεις όπως τα µανάλια, οι παλαµίδες, και τα µουσµούλια, ενώ αν κατέβουµε χαµηλότερα στο βυθό θα τα «τιµήσουν» δράκαινες, µπαλάδες, χάνοι και λυθρίνια. Αν µάλιστα αποφασίσουµε να το χρησιµοποιήσουµε και δολωµένο, αποτελεί µια εναλλακτική πρόταση καθετής που δουλεύει θαυµάσια, ιδιαίτερα σε βαθιά νερά.

Ώρα
Νωρίς το πρωί µέχρι και δυο ώρες αφού φέξει και ένα δίωρο πριν το σούρουπο, αποτελούν τις καλύτερες ώρες για το ψάρεµά του, επειδή εκείνες τις ώρες τα αφρόψαρα κυνηγούν περισσότερο, χωρίς να βλέπουν την παγίδα που τους κρύβουµε. Βέβαια αυτό ισχύει µέχρι ένα ορισµένο βάθος, γιατί από εκεί και κάτω οι ώρες -από ότι έχει δείξει η πράξη- δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

Τόποι
Η κάθε περιοχή έχει τους δικούς της τόπους όπου συχνάζουν τα διάφορα αφρόψαρα-στόχοι µας. Συνήθως πρόκειται για κοµµάτια σε λάσπη, φυκιάδες, τροκάδα, απότοµα κατεβάσµατα. Χωρίς να είναι τα ψάρια «αγκυροβοληµένα» εκεί, µιας και µετακινούνται συνεχώς, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να τα συναντήσουµε. Το βυθόµετρο θα µας οδηγήσει µε ακρίβεια στο συγκεκριµένο σηµείο και η αρµατωσιά µας θα αναλάβει να τα αναζητήσει µε αξιώσεις.

Τρόπος ψαρέµατος
Έχοντας δει στην οθόνη του βυθοµέτρου τα ψάρια, σταµατάµε από πάνω τους και προσπαθούµε να ρίξουµε την αρµατωσιά µας ακριβώς µέσα στο κέντρο του κοπαδιού. Αν το βυθόµετρό µας είναι σωστά τοποθετηµένο και δεν υπάρχει έντονο ρέµα, θα παρατηρήσουµε την κάθοδο της και στην οθόνη. Όταν φθάσει στο κοπάδι, το πιο πιθανό είναι να σταµατήσει από τα ψάρια τα οποία της έχουν ορµήσει. Μόλις διαπιστώσουµε το σταµάτηµα, δεν έχουµε να κάνουµε τίποτε άλλο από το να µαζέψουµε την αρµατωσιά µας και να την ξεψαρίσουµε.

Άξια προσοχής…

• Όταν η αρµατωσιά µας περνά από το κοπάδι χωρίς να σταµατήσει, τότε µε συνεχόµενα ανεβοκατεβάσµατα κοντά στα ψάρια, προσπαθούµε να τα προσελκύσουµε και να τα παρακινήσουµε να τσιµπήσουν.
• Αν σε έναν τόπο πιάσαµε µερικά ψάρια και στη συνέχεια έκοψαν να τσιµπούν, τότε πάµε σε άλλο σηµείο πιο κάτω, µε πιο άφοβα ψάρια, γιατί τα συγκεκριµένα µάλλον πονήρεψαν και καταλαβαίνουν την παγίδα.
• Όταν ανεβάζουµε ψάρια στο σκάφος, προσπαθούµε να τα ξεψαρίσουµε µε προσοχή, χωρίς να µπερδευτούν τα παράµαλλα και αναγκαστούµε να αντικαταστήσουµε την αρµατωσιά µας. Συνήθως, τα παράµαλλα του τσαπαριού είναι αρκετά κοντά και δε µπλέκονται εύκολα.
• Πολλές φορές είναι προτιµότερο να ανεβάζουµε την αρµατωσιά µας µε όσα ψάρια έχουν πιαστεί πάνω της και να µην περιµένουµε και άλλα, γιατί τα πιασµένα ψάρια θα µπερδέψουν την αρµατωσιά µας καθώς την ανεβοκατεβάζουµε.
• Τέλος, µην ξεχνάµε ότι πολλές αρµατωσιές τσαπαριού µπορούν να λειτουργήσουν θαυµάσια και σαν απλές αρµατωσιές καθετής, και να έχουµε µε αυτές επιτυχίες, ιδιαίτερα σε µεσαία και µεγάλα βάθη.

Εξοπλισµός
Αν και το τσαπαρί µπορεί να ψαρευτεί και στο χέρι, εµείς θα σας προτείναµε να δοκιµάσετε µε καλάµι, µιας και είναι πολύ πιο ξεκούραστο κι εύκολο. Το µεγάλο µήκος του καλαµιού θα µας επιτρέψει να χρησιµοποιήσουµε και µεγάλου µήκους αρµατωσιές, ή ακόµα και δυο αρµατωσιές µαζί, ενωµένες µεταξύ τους. Ο µηχανισµός µας πρέπει να είναι αρκετά µεγάλος για να µαζεύουµε γρήγορα, ενώ στα πολύ βαθιά το πλέον ξεκούραστο για εµάς θα ήταν να χρησιµοποιήσουµε ηλεκτρικό µηχανισµό, αν φυσικά έχουµε την οικονοµική δυνατότητα να τον αποκτήσουµε. Γενικά, είναι καλό να έχουµε στην κατοχή µας αρµατωσιές µε διαφορετικά χαρακτηριστικά, και να χρησιµοποιούµε αυτήν που ενδείκνυται για το βάθος, αλλά και για τα ψάρια που βλέπουµε κάθε φορά στο βυθόµετρό µας. Για παράδειγµα, αν δούµε γόπες, θα χρησιµοποιήσουµε αρµατωσιές µε µικρά αγκίστρια, ενώ αν δούµε σκουµπριά, κολιούς, αρµατωσιές µε µεγάλα. Στη συνέχεια σας παραθέτουµε κάποιες αρµατωσιές, µαζί µε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Σημ. Το άρθρο είναι παρμένο από το https://www.boatfishing.gr/article-post/tsapari-psare%c2%b5a-choris-dolo%c2%b5a/ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ